Amsterdam legt de lat hoog; in 2030 gaat de stad voor volledig emissievrij is. Naast elektrisch rijden, uitstootvrij vervoeren en slimmer bezorgen, wordt er flink gesneden in het aantal parkeerplaatsen binnen de ring.
Stadslogistieke hub voor Amsterdam
De initiatiefnemers in Amsterdam Logistic Cityhub geloven in een toekomst waarin het vervoer over ‘the last mile’ en in stedelijke gebieden veel efficiënter en zonder emissie kan. De initiatiefnemers geloven dat synergie tussen gebruikers essentieel is. Levering van goederen kan simpelweg veel slimmer gebundeld worden. Dit zorgt voor minder mobiliteitsbewegingen in en naar de stad.
Met ALC wordt niet alleen een gebouw geïntroduceerd, maar een integraal logistiek concept voor de stad Amsterdam, waarbij alle mogelijke vervoersstromen en manieren van transport worden gebundeld en gecoördineerd. Met de ligging aan het water zien we grote mogelijkheden om de aanvoer en doorvoer van goederen over het grachtennetwerk van Amsterdam. Daarmee wordt het wegennet in en rond de stad ontlast.
Start van de bouw in 2021
In december 2018 is ALC gestart met de sloop- en demontagewerkzaamheden van de voormalige fabriek en alle opstallen op het terrein. Inmiddels is er niets meer wat herinnert aan de toenmalige bebouwing. Het gehele terrein is inmiddels bouwrijp en in profiel gemaakt voor de nieuwbouw. Op dit moment zorgt de voorbelasting op het terrein voor de gewenste zetting van de ondergrond. In 2021 kan worden gestart met de bouw van het tweelaagse complex met in totaal 125.000 m2 warehousing en productieruimte.
Mobiliteit
Het nieuwe circulaire logistieke centrum in het havengebied van Amsterdam, ALC, biedt niet alleen een duurzame oplossing voor de toenemende logistieke belasting van de stad, maar komt ook tegemoet aan het groeiend tekort aan parkeerplaatsen. In de toekomst kunnen mensen hun auto parkeren op de 1.700 parkeerplaatsen in het 24/7 geopende en beveiligde logistieke centrum. Vanaf de parkeerplaats worden ze met een elektrische boot of ander emissievrij vervoer van en naar Amsterdam gebracht.
Voor transporteurs, werknemers en bezoekers van de stad Amsterdam wordt het er niet eenvoudiger op om met hun voertuig de stad te bereiken, laat staan een parkeerplaats te vinden. Om de mobiliteit van en naar de binnenstad te verduurzamen, slaat ALC de handen ineen met ParkBee. Deze scale-up in innovatieve exploitatie van parkeerruimte zorgt ervoor dat automobilisten straks gemakkelijk een van de 1.700 parkeerplaatsen van ALC kunnen reserveren of er direct kunnen parkeren met parkeer-apps als Parkmobile en Yellowbrick.
Wouter Moll, projectdirecteur van ALC: “Het partnership met ParkBee geeft ons de mogelijkheid om van de Amsterdam Logistic Cityhub ook een slimme people hub te maken. Het is al vanaf 2021 dé oplossing om filevrij én emissievrij in de stad te komen.”
Rutger Schuur van ParkBee vult aan: “Het is heel verstandig om alle parkeerruimte vanaf het begin zo efficiënt mogelijk uit te geven. Met onze digitale en geïntegreerde oplossing maken we het mogelijk om de 1.700 parkeerplekken optimaal te benutten en de stad straks voor mensen bereikbaar te maken. Automobilisten weten vooraf of er plaats is bij ALC en hoe laat ze er daadwerkelijk kunnen parkeren. Wij bieden hiervoor ons platform.”
Bron: Amsterdam Logistics Cityhub
Bron foto: Amsterdam Logistics Hub