Amsterdams college trekt stekker uit toekomstplannen Foodcenter

Het Amsterdams college trekt de stekker uit de toekomstplannen van het Foodcenter. Projectontwikkelaar Marktkwartier Amsterdam zet samenwerking stop na vastgelopen onderhandelingen. En het college gaat daarin mee. Dat is een klap in het gezicht van de ondernemers die streven naar duurzame stadslogistiek via het Foodcenter Amsterdam en na jaren van gedoe nu terug bij af zijn.

De Vereniging Herstructurering FCA behartigt de belangen van zo’n 50 ondernemers op de groothandelsmarkt gevestigd waren en nu betrokken zijn bij de herstructurering door Marktkwartier. Veel van deze bedrijven zijn al generaties actief op het Foodcenter. In 2017 tekenden de vereniging en Marktkwartier een Hoofdlijnenovereenkomst. Marktkwartier bood de lokale ondernemers mogelijkheden voor hervestiging op het nieuwe Foodcenter. Na jaren van onderhandelingen konden de partijen dus geen overeenstemming bereiken.

De gevolgen voor de toch al vertraagde woningbouw zijn niet duidelijk, maar de bedrijven vrezen voor hun toekomst. De vereniging van bedrijven op het Foodcenter zegt dat mogelijk 2.500 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan en de voedselvoorziening in gevaar komt. Gesteld wordt dat de plannen voor woningbouw doorgaan, terwijl er nog geen zicht is op een vervangende plek voor bedrijven elders op het terrein.

Twee uitwerkingsplannen voor het Foodcenter zijn inmiddels goedgekeurd door het college. Voor de eerste fase van de ontwikkeling, het bedrijventerrein ‘De Slang’, is al een omgevingsvergunning verleend, net als voor de plannen van Sligro-bedrijf De Kweker. Intussen gaan de woningbouwplannen vrolijk door

Hoe het nu verder moet? Eigenlijk geen idee. Volgens het Foodcenter heeft Marktkwartier nog geen gesprekken gevoerd met de ondernemers die een plek zouden krijgen op de overige delen van het terrein. Marktkwartier gaf aan dat ze verwachtten dat de samenwerking met de Vereniging Herstructurering het proces zou versnellen, maar volgens hen heeft dit juist tot “een verlamming van het proces” geleid.

Amsterdam verdient een stadslogistiek Foodcenter. Maar, de vier betrokken wethouders in het Amsterdamse college lijken het maar niet met elkaar eens te worden over de toekomst van werken in de stad in het algemeen en van voedsel in de stad in het bijzonder. Het gesprek daarover met ondernemers en bewoners is al jaren geleden gestrand. Het spel van ‘verdeel en heers’ is beschamend. Het college wijst ten onrechte naar de twee private partijen die over straat rollen. De krokodillentranen van wethouder van Dantzig zijn ongepast; je stond erbij en keer ernaar.

Het college lijkt te vergeten dat er bindende afspraken zijn over een integrale herontwikkeling. Daar gaan de gemeente en het Marktkwartier volledig aan voorbij. Als er geen Foodcenter komt, dan komen er ook geen woningen. Dan verliest iedereen.

Wethouder Reinier Van Dantzig meldde tegenover de Westkrant dat ontwikkelaar Marktkwartier nu individuele bedrijven een aanbod gaat doen voor herhuisvesting. Volgens de ondernemers pakt dit niet goed uit. “De marktpartij heeft afgelopen jaar wijzigingen van afspraken voor elkaar proberen te krijgen met grote financiële gevolgen voor de ondernemers. Nu dat collectief niet is gelukt zet zij individuele ondernemers met de rug tegen de muur. Een aantal ondernemers is inmiddels door de marktpartij al afgewezen voor hervestiging omdat zij niet meer onder de hoofdovereenkomst zouden vallen.”

Lees ook het artikel in FD: “Ruim tien jaar onenigheid tussen een projectontwikkelaar en ondernemers over de markthallen in Amsterdam-West heeft geresulteerd in een verloederd terrein en een onzekere toekomst. Van de geplande vernieuwing en grootschalige woningbouw is nog altijd weinig terechtgekomen”.

 

Walther Ploos van Amstel.

 

Lees ook: Amsterdam verdient een stadslogistiek Foodcenter

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW