De Amsterdamse wethouder van der Horst belooft voetgangers beterschap. Een jaar na de start van Amsterdam Maakt Ruimte was er gisteren opnieuw een bijeenkomst van het programma. Veel Amsterdammers deden het afgelopen jaar mee aan onderzoek, waaruit bleek dat de meerderheid van de Amsterdammers verkeersveiligheid, bereikbaarheid en groen belangrijk vinden.
Tijdens de bijeenkomst kwamen veel onderwerpen ter sprake. Amsterdam Maakt Ruimte gaat om meer dan alleen om auto’s, zebrapaden, bomen en een lobby tegen opgevoerde fatbikes. Amsterdam Maakt Ruimte gaat over de vraag wat voor stad we willen zijn.
Aandacht voor de voetganger
De wethouder wil meer aandacht voor de voetganger. De wethouder zegt hierover: “Na het tijdperk van de auto en de opkomst van de fiets, zijn we de waardering voor de voetganger een beetje kwijtgeraakt. Onterecht, want iedereen is op enig moment voetganger. Lopen is gezond, het is gratis, het is duurzaam én het neemt weinig plek in. Als meer mensen lopen, blijft er weer meer ruimte over voor andere dingen. Dat de voetganger de afgelopen jaren een beetje is ondergesneeuwd, gaan we de komende tijd rechtzetten. Het jaar 2025 zal in het teken staan van de voetganger. We borduren voort op waar we 750 jaar geleden in Amsterdam mee begonnen zijn: de benenwagen”.
Gedrag…
De wethouder benoemde het gedrag van de Amsterdammers in de openbare ruimte als probleem: “Wat voor verkeersdeelnemer wil ik zijn, wat voor fietser wil ik zijn? Kies ik ervoor om zebrapaden vakkundig te negeren omdat ik haast heb, koop ik inderdaad een fatbike voor mijn kind terwijl ik weet dat het gevaarlijk kan zijn?”
De wethouder vervolgt: “Vraag eens aan mensen op straat of ze vinden dat het verkeer asocialer wordt, en velen zullen dat beamen. Maar hoeveel mensen zullen toegeven dat ze daar zelf ook schuldig aan zijn? We zullen het met elkaar moeten doen. Dus laat ik vanavond ook de oproep doen aan jullie allemaal dat we als Amsterdammers meer naar elkaar omkijken, elkaar de ruimte geven en gewoon stoppen voor het zebrapad”.
Drie tips voor de wethouder
Wordt 2025 dan het jaar van de voetganger? Dat zou goed nieuws zijn. Ik heb drie tips voor de wethouder:
- Zorg voor voldoende kennis over voetgangers bij de ambtenaren die in beleid, uitvoering en handhaving over de openbare ruimte gaan. Ik wil nooit meer het woord schijnveiligheid horen.
- Voer het beleidskader ruimte voor de voetganger alsnog integraal en onverkort in. Dat beleidskader moet ook de basis zijn voor het nieuwe horeca- en terrasbeleid.
- Pak de knelpunten in de stadsdelen aan. Stadsdelen kunnen voor specifieke straten met grote knelpunten een integraal herverdelingsplan maken samen met bewoners en ondernemers. Hoe sneller de gemeente dit oppakt, des te sneller gaan we leren over de aanpak en resultaten.
Walther Ploos van Amstel.