Bouwgeluid in stadsdeel Noord: daar doen we niet aan

Bij ons voor de deur in de Amsterdamse Houthaven (stadsdeel West) wordt veel gebouwd. Damwanden worden muisstil ingetrild om de bewoners en ondernemers in de buurt niet te hinderen. En, om simpelweg aan de wettelijke eisen voor bouwgeluid te voldoen. Complimenten voor het gebiedsmanagement hier.

In Amsterdam Noord gaat dat anders. Ondanks dat de regels in Noord voorschrijven dat trillings- en geluidsarm moet worden gewerkt, houden aannemers zich niet aan de regels. Dat blijkt uit stukken die bij een WOO-verzoek boven tafel kwamen. De verplichte ontheffingen ontbreken, de BLVC-maatregelen zijn dode letter, er is geen capaciteit voor omgevingsmanagement en klachten van bewoners en ondernemers komen niet bij het overleg van de uitvoerders op tafel. Bouwinspecteurs kijken weg?

Stil werken in de drukke stad

In onze drukke stad wordt veel gebouwd. Voor die werkzaamheden zijn afspraken die de gemeente met aannemers maakt over bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. De gemeente Amsterdam doet echter niets om geluid bij grote bouwprojecten aan te pakken, ondanks de beloften van ex-wethouder van Doorninck dat Amsterdam zich aan de landelijke regels zou houden.

Aannemers krijgen in de praktijk alle ruimte om tegen de afspraken in meer geluid te maken dan is afgesproken of in de wettelijke richtlijnen staat. Bouwinspecteurs spreken de aannemers er vaak niet op aan, er is geen monitoring van bouwgeluid, de ontheffingen kloppen niet en bewoners en ondernemers in de buurt krijgen vaak geen informatie. Het is structureel.

Met de constateringen van een eerder onderzoek van de Omgevingsdienst naar het functioneren van de bouwinspectie is niets gebeurd. Dit blijkt uit de stukken die de gemeente na een eerder WOO-verzoek heeft openbaar gemaakt.

Verouderd actieplan geluid

De verplichting tot het opstellen van een Actieplan Geluid is opgenomen in de Wet milieubeheer op basis van de Europese Richtlijn Omgevingslawaai. Dat plan is al enkele jaren oud en behoeft actualisering. In de plannen voor vergunningverlening en handhaving heeft bouwgeluid echter de prioriteit ‘laag’. Dat wordt nog wat als ProRail grootschalig aan het spoor rond CS gaat werken.

Een lichtpuntje is dat een nieuw afwegingskader bouwlawaai in voorbereiding is en op een later moment door het college formeel als beleidslijn wordt vastgesteld. Nu maar hopen dat dan ook de middelen beschikbaar komen voor omgevingsmanagement, vergunningverlening, toezicht en handhaving. Papier is geduldig.

Mijn advies aan bewoners die last hebben van bouwgeluid? Vraag bij bouwwerkzaamheden om de verplichte ontheffing. Die ontbreekt meestal. Doe vervolgens een handhavingsverzoek. Of ga naar de rechter voor een voorlopige voorziening. Dat werkt vaak goed en snel. Ook recent nog bij de werkzaamheden voor de Singelgrachtgarage.

 

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW