D66 Amsterdam wil een gastvrije en inclusieve openbare ruimte

Elise Moeskops van D66 Amsterdam heeft een initiatiefvoorstel ‘Gastvrije Openbare Ruimte‘ ingediend. D66 Amsterdam ziet dat de gemiddelde Amsterdammer steeds minder gebruik maakt van de openbare ruimte. Nog maar 10 procent van de kinderen speelt vaker buiten dan binnen, terwijl dat bij onze ouders nog 65% was. Zowel kinderen als ouders ontmoeten elkaar hierdoor niet of nauwelijks meer en blijven in hun sociale bubbel. Men voelt zich minder veilig in het verkeer, met name op de fiets en lopend, constateert Elise Moeskops.

Elise Moeskops schrijft: “De openbare ruimte zou fijn en gastvrij voor iedereen moeten zijn. Hoe kunnen we dit tij keren en ervoor zorgen dat we elkaar wél weer buiten ontmoeten? Kortom: hoe maken we de openbare ruimte weer een plek voor ontmoeting en fijn verblijf voor iedereen?”.

Mannenstraten

Ruimtelijke ordening is ontworpen voor de ‘standaardmens’ of ‘genderneutraal’. In praktijk betekent dit een gezonde witte heteroseksuele man. Dit komt doordat die groep van oudsher alle publieke- en besluitvormingsposities innamen. Vaak is het geen bewuste keuze van (gebieds)ontwikkelaars om de stad in te delen aan de hand van de wensen van één specifieke groep. Het ligt eerder aan een gebrek aan kennis over de wensen van anderen dan witte heteroseksuele mannen bij de inrichting van de openbare ruimte.

Elise Moeskops: “De stad verdient meer dan niet-vijandig te zijn. Het verdient een openbare ruimte waar iedereen zich veilig, prettig en welkom voelt. Een gastvrije stad die niet wordt ingericht vanuit het systeem, maar van-uit de mens, met het expliciete inzicht dat elk mens anders is”.

Intersectionele lens

In het ontwerpen van de openbare ruimte vindt D66 Amsterdam dat de ontwerpers een intersectionele lens moeten gebruiken. Zo is er in Amsterdam nog veel te winnen bij fysieke toegankelijkheid van openbare plekken voor mensen met een beperking en de veiligheid op straat voor iedereen. Voldoende openbare wc’s is de eerste stap naar een eerlijkere en meer gastvrije openbare ruimte.

Om de stad in te richten naar de behoeften van bijvoorbeeld vrouwen en meiden zijn er verschillende oplossingen die resulteren in een meer toegankelijke en gastvrije openbare ruimte. Zoals ruimte maken voor trage mobiliteit, inclusiever groen, een schone en hele stad en het weren en vervangen van vijandige architectuur.

Amsterdam Maakt Ruimte

D66 Amsterdam presenteert interessante denkbeelden, en veel concrete suggesties, over een inclusieve en gastvrije openbare ruimte waarbij mensen centraal staan. De boodschap sluit goed aan op het nieuwe programma Amsterdam Maakt Ruimte, dat in 2024 uitwerking krijgt. Hopelijk krijgt het daarin een plek.

En ik ben benieuwd hoe D66 Amsterdam deze boodschap concreet mee gaat nemen bij bijvoorbeeld de beoordeling van het nieuwe horeca- en terrasbeleid dat nu al twee jaar in de ijskast staat en de vele bestemmingsplannen die eraan komen.

Update: 20 juli 2024

Lees de reactie van de wethouder op de vragen van D66 hier en op AT5. Wethouder Van der Horst antwoordt dat het colleges iedereen een stem willen geven bij het inrichten of herinrichten van de openbare ruimte. Het gaat naast vrouwen dan ook om bijvoorbeeld kinderen, jongeren, mensen met beperkingen en ouderen. “Centraal staat ‘de mens’, in al haar verscheidenheid, als graadmeter”, schrijft de wethouder.

 

Bron: Gemeente Amsterdam

 

1 Comment
  1. Ook mannen vinden een hele en schone stad fijn . En stoepen vrij maken geparkeerde fietsen etc

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW