Gemeenteraadsverkiezingen 2022: de slag om Mokum is begonnen

Met de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen verloor de Amsterdamse coalitie in één klap haar draagvlak. Waarom GroenLinks zoveel kiezers verloor? Zou het komen omdat GroenLinks in Amsterdam (anders dan de Partij voor de Dieren) de afgelopen drie jaar geen onderscheidend geluid liet horen bij evenementen, horecaplannen, deelscooters en drugsgedoogbeleid.

GroenLinks werd bij de aanpak van biomassa, windmolens, wonen, volkstuintjes, begraafplaatsen en Meervaart vaak regentesk genoemd. De Amsterdammers kiezers maakten er duidelijk kortemette mee vorige week.

‘We’ is dood

Het wordt een spannend jaar voor het Amsterdamse stadsbestuur. Veel plannen zitten nog in de ambtelijke molens, zoals de autoluwe agenda, het evenementenbeleid, de rondvaart, de omgevingsvisie voor wonen en werken, ruimte voor ondernemers na corona, de datastrategie en het voetgangersbeleid.

Gaat dat beleid het allemaal nog wel ongeschonden halen voor de gemeenteraads-verkiezingen in 2022? Of, koerst de coalitie nu al aan op een ander beleid? Komt er meer aandacht voor herstel van de economie, voor wonen en werken, meer coronavrijheden en ruimte voor horeca, festivals en gemeentelijke XTC-winkels? Gaan we weer samenwerken met de regio bij wonen en werken? Maken we weer eens vrienden in Den Haag?

Het is naïef te denken dat ‘we’ nog steeds een goed coalitieakkoord hebben en ‘we’ samen eraan blijven werken om Amsterdam door de crisis te loodsen. ‘We’ is dood. Er waait een nieuwe storm door de Stopera.

De slag om Mokum is begonnen

Amsterdam lijkt klaar voor een nieuwe coalitie van liberale partijen in 2021 met VVD en D66 aan het stuur en Volt en Denk als coalitieduwers. Dat wordt een Biergarten-coalitie die ruimte gaat geven aan de drukte-economie en het individu; vier vrolijke jaren met veel feestjes. Misschien zijn we daar allemaal een beetje aan toe. Maar, helaas wordt het ook een coalitie met veel minder budget die stevige keuzes moet maken.

Voor actieve Amsterdamse bewonersgroepen die voor hun straat, wijk of park vochten is de uitkomst een hard gelag. De Amsterdamse kiezers hebben duidelijk gekozen; niet voor stilte, niet voor rust, wel voor werk en economie. Van de linkse partijen hoeven die kritische bewoners weinig te verwachten. Zij staan in hun standpunten nu nog te ver uit elkaar om samen een vuist te maken. En, een onzeker factor: wat gaan de vele expats doen die bij de gemeenteraadsverkiezingen wel mogen stemmen?

De ‘Slag om Mokum’ is nu pas echt begonnen! Bijna net zo leul als het Eurovisie Songfestival, toch?

 

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW