Casper is een Belgisch bezorg- en afhaalconcept dat sinds 2020 bestaat. Ze openen nu een Amsterdamse vestiging in de Kinkerstraat. Ceo Matthias Laga vertelt tegen de Westkrant: “Vóór corona had je hier twee opties qua maaltijden: zelf koken of naar een restaurant gaan. Corona heeft gezorgd voor een derde optie: food delivery. Mensen ontdekten het gemak van eten bestellen, dat snel geleverd krijgen en als het kan in een duurzaam jasje.”
Ghost kitchens
Het idee voor Casper ontstond in New York, de stad waar Matthias enkele jaren woonde. Hier zag hij het fenomeen ghost, dark of cloud kitchens. Dat zijn zaken met een productiekeuken waar enkel bezorg- en afhaalgerechten worden bereid. Aanschuiven is niet de bedoeling, afhalen mag, maar even zitten is niet de bedoeling. De ghost kitchens schieten in steden wereldwijd uit de grond.
De ghost kitchens zijn volledig gericht op maaltijdbezorging en soms wordt er gekookt voor meerdere online-only ‘restaurants’; ghost franchisers. De gemaksconsument heeft bij Casper keuze uit meerdere virtuele merken, zoals Gloria, The Sweet Lab, Jacks Chicken Shack en de Vegetarische Slager. Binnen 30 minuten worden de maaltijden tot aan de deur bezorgd of zijn ze klaar om af te halen.
Zo’n bezorgkeuken hoeft in beginsel niet op een A-locatie te zitten, de kosten zijn lager, je hebt veel minder personeel en ruimte nodig, kunt duurzamer koken met minder CO2 en voedselderving.
Casper zit onder meer in Gent, Antwerpen en Brussel. Maar de ambities reiken verder dan Belgie. In 2024 wil Casper vijftig vestigingen in het buitenland hebben. In oktober 2022 kwam de keten naar Den Haag en Rotterdam. Sinds december 2022 heeft Casper een filiaal in Amsterdam, in de Kinkerstraat.
Overlast: wat is het beleid van de gemeenten?
De meeste ghost kitchens hebben geblindeerde ramen en zitten achteraf. Casper wil juist wel zichtbaar in het straatbeeld zijn met ‘open en transparante locaties’. Daar zitten risico’s in.
De bezorgkeukens winnen terrein. Er is een risico van overlast door de vele maaltijdbezorgers die vanuit deze grootschalige keuken gaan werken en de frequente bevoorrading van de keukens. Ik hou mijn hart vast. Drukken de ghost kitchens de lokale culinaire helden uit de straat? Is straks een aanpak nodig zoals met de flitsbezorgers?
Gemeenten moeten serieus gaan nadenken over een stadslogistieke voedselvisie. De gemaksgeneratie groeit. Hoe ga je dat goed regelen?
Walther Ploos van Amstel.