Dezelfde standaardsoftware is nu voor elk bedrijf beschikbaar; ict is een ‘level playing field’ geworden voor bedrijven. Maakt dit de it-directeur overbodig?
Vandaag is iedereen een ICT-expert. Met een slim mobieltje snap je het gemak waarmee je kleine programma’s, de app’jes, ophaalt en gebruikt en snap je steeds minder waarom ICT-projecten zo moeizaam verlopen en de ‘100Mb-politie’ steeds je mailbox blokkeert als die ‘vol’ zit.
Walther Ploos van Amstel schrijft erover op Nuzakelijk.nl:
Met apps heb je snel inzicht in de actuele stand van het werkkapitaal, deel je documenten via BubbleHub, maak je met Flipboard je eigen sociale media tijdschrift, checkt je verwachte treinreistijd, doet een bankoverschrijving, vindt met Iens de beste restaurants in de buurt die vanavond nog een tafeltje hebben en scoort nog even een stiekem afspraakje met Grindr voor later.
Door een combinatie van open, voor iedereen beschikbare, data, standaards voor gegevensuitwisseling en GPS-locatiebepaling bedenken aanbieders steeds opnieuw toepassingen voor persoonlijk en zakelijk, en bovendien mobiel, gebruik. Ben je een app-je zat, en komt er een beter app-je, dan neem je die en alles doet het meteen weer. Zo zou software in elk bedrijf toch ook moeten kunnen werken? Steeds het nieuwste, steeds het beste en het werkt direct.
Gemeengoed
Er is een overweldigend aanbod van zakelijke software en hardware die snel en naadloos op elkaar aan te sluiten is, zonder ingewikkelde en langdurige implementatie- en integratieprojecten. De beste software is vandaag voor elk bedrijf bereikbaar. De investeringen zijn laag, de valkuilen ondiep en de mogelijkheden schijnbaar enorm. Hoezo koudwatervrees?
Dat gemak is verraderlijk. ERP-systemen en software voor e-commerce, klantenmanagement, het beheer van productgegevens en logistiek zijn vandaag voor al jouw concurrenten ook beschikbaar. Met de opkomst van software-as-a-service (SAAS), cloud computing en community systemen is de drempel voor de inzet ervan steeds lager. Een continu veranderende lappendeken is de nieuwe norm voor het ICT-landschap.
CIO
Er is een level playing field. Wat jij hebt, heeft jouw concurrent ook. Is het niet vandaag, dan is het wel morgen. ICT is simpel en collega-managers snappen nu toch echt wel wat die bedrijfs-apps doen. ICT lijkt gewoon uit de kraan te komen, net als drinkwater. Dan heb je toch geen CIO meer nodig? Of maak ik hier een denkfout?
Verpieteren
Geld verdienen met ICT staat of valt met betrouwbare, actuele, en vooral ook veilige masterdata die je met de keten wilt delen; klant- en leveranciersgegevens, productdata en logistieke informatie. Anders verpieteren de bestaande systemen, betalen investeringen zich niet terug en is uiteindelijk niemand echt blij met al die systemen. In veel bedrijven is er intern nog genoeg werk aan de winkel voor de CIO.
Onderscheidend vermogen?
De CIO van de toekomst is een strategische verkenner, die de meest nuttige toepassingen opspoort en snel, en met resultaat inzet. Zij bepaalt hoe het bedrijf met ICT een stap op de concurrentie voor kan blijven door de nieuwste functionaliteiten snel in te zetten voor meer operationele excellentie, productleiderschap of klantenpartnerschap? Dat lijkt me een geweldig leuke baan! Wie is er klaar voor?