Hoe kwetsbaar zijn onze voedselketens: de lessen van COVIC-19

Voedseldistributieketens zijn de ruggengraat van de samenleving. Ze zorgen ervoor dat we iedere dag voldoende voedsel hebben en dragen significant bij aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid. De Nederlandse landbouw- en voedingsindustrie draagt volgens het CBS ongeveer 6,4% bij aan het bruto binnenlands product.

De COVID-19 pandemie leidde in 2020 tot verstoringen in de voedselketen. Het meest zichtbaar voor consumenten waren de lege schappen in supermarkten en gesloten restaurants. Ook waren er zorgen over sluitingen in de vleesverwerkende industrie of de overschotten van bepaalde landbouwproducten.

Het analyseren van effecten op de volledige productie- en distributieketen vraagt om een grondige analyse van de impact van de COVID-19 pandemie. Voor TKI Dinalog, onderzocht de Wageningen University & Research de toeleveringsketen van retail- en foodservice. Het specifieke ‘supply chain’ perspectief  levert een belangrijke aanvulling op bestaande studies naar de impact op de landbouw, om daarmee lessen te kunnen leren om de voedselketen van de toekomst robuuster en veerkrachtiger te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat veel acties die zijn ontplooid om de crisis het hoofd te bieden reactief zijn geweest. Weinig bedrijven hadden plannen klaarliggen voor dergelijke situaties. Hoewel crisissituaties lastig voorspelbaar zijn en de impact groot is, is een belangrijke conclusie dat er meer aandacht nodig is voor het voorbereid zijn op crises, bijvoorbeeld door scenarioplanning.

Bron: Dinalog

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW