Hoe moet het nu verder met heringerichte Herengracht nadat bewoners gelijk kregen bij de rechter?

Hoe moet het nu verder met heringerichte Herengracht nadat bewoners gelijk kregen bij de rechter? De rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat de motivering van de gemeente om een deel van de Herengracht als woonerf in te richten, op meerdere punten tekortschiet. Uit de uitspraak blijkt dat de belangen van bewoners, zoals het verlies van parkeerplaatsen en de gevolgen voor het leefklimaat, niet voldoende zijn meegewogen.

De fractie van DENK heeft vragen gesteld aan het Amsterdamse college om te achterhalen hoe deze uitspraak invloed heeft op toekomstige verkeersbesluiten, bewonersparticipatie en juridische procedures. De wethouder reageert in een brief op de raadsvragen. Het college overweegt opnieuw overleg met bewoners zodra de definitieve uitspraak er is.

College gaat aan betere motivering werken

Op hoofdlijnen stelt het college:

  • De uitspraak betreft een tussenuitspraak; het college krijgt de kans gebreken in de motivering te herstellen. Er is nog geen definitieve uitspraak, dus volledige antwoorden zijn nog niet mogelijk.
  • Parkeeronderzoek is al onderdeel van de herbestemmingsprocedures. Voordat de gemeente parkeerplaatsen herbestemt wordt op zowel buurt als parkeer deelvergunninggebied bekeken in welke mate een project invloed heeft op de parkeerbalans van het gebied.
  • Bewoners worden betrokken via bestaande inspraak- en participatieprocedures. De nieuwe participatieverordening blijft ongewijzigd, omdat deze al voorziet in zorgvuldige participatie. Adviezen van experts worden meegenomen, maar tegenstrijdige belangen spelen ook een rol. Transparantie wordt geborgd via publicaties en inspraakprocedures.
  • Juridische procedures zijn niet altijd te vermijden en maken deel uit van de rechtsstaat. De kosten van de juridische procedure zijn nog onbekend.
  • Het college ziet geen noodzaak voor extra criteria voor het evenredigheidsbeginsel.
  • Het is nog te vroeg om financiële of beleidsmatige gevolgen te beoordelen.

Participatie voor spek-en-bonen?

De participatie, inclusief inspraakronde, die heeft plaatsgevonden voor dit project, is uitgevoerd conform de destijds geldende inspraakverordening. Sinds september 2024 geldt de participatieverordening. Het college hecht grote waarde aan zorgvuldigheid en inclusiviteit  en ziet dit ook terug in de participatieverordening, waarbij het bestuur voor (herinrichtings-) projecten altijd een participatieplan vaststelt.

In dat participatieplan zou een zorgvuldig participatieproces moeten worden vastgesteld, op basis van (onder meer) de impact voor de omgeving, een goede betrokkenheid en afspiegeling van de belanghebbenden (bewoners, gebruikers, ondernemers) en de ruimte die er is voor meedenken.

Ervaring bij de verkeersplannen bij de Van Diemenstraat leert helaas dat de participatieverordening vooral wordt gebruikt om bewoners de mond te snoeren.

Walther Ploos van Amstel.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW