Hoe vakgenoten het werk in de logistiek ervaren, welke HR-ontwikkelingen ze zien en wat ze ervan verwachten? Protime onderzocht het. Met de opvattingen van werkenden in de logistiek brachten zij in kaart hoe het vandaag is gesteld met de HR-processen, voor welke HR-uitdagingen organisaties geplaatst zijn en hoe ze geëquipeerd zijn ermee om te gaan.
Trends: inspelen op duurzaamheid en personeelstekort
Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat de sector over vijf jaar voorloper is in een duurzame supply chain. Daarnaast verwacht de helft dat de logistiek de komende drie jaar vooral in het teken zal staan van het personeelstekort. Volgens 22 procent van de werknemers zal het draaien om de allround inzetbaarheid van werknemers, en 19 procent verwacht dat nieuwe wet- en regelgeving een belangrijk rol gaan spelen tot 2024. Van Smart Industry wordt nog niet zoveel verwacht; slechts 5 procent denkt dat dit belangrijk wordt. Toch voorziet 60% van de deelnemers dat robots en machines komende jaren al veel logistieke banen zullen overnemen. Dat meldt TransportLogistiek over het rapport.
Niet klaar voor de toekomst
Meer dan de helft van de 200 deelnemers aan het onderzoek stelt dat het huidige logistieke proces absoluut niet bestand is tegen de manier waarop Nederlanders vandaag de dag bestellen en retourneren. Dat is zorgwekkend. Ik ken maar weinig bedrijven die het van de klant wonnen bij gesprekken over hun bestelgedrag. Wen er maar aan… nog beter bereid je voor op de nieuwe eisen van klanten.
Logistieke bedrijven zien bij HR stevige uitdagingen. Protime vraag zich af: zijn ze er klaar voor hiermee om te gaan? Nee, zegt ruim een derde (37%) van de deelnemers. Zij vinden hun organisatie onvoldoende toegerust om adequate oplossingen te bedenken. Zo beschikken twee op de tien logistieke organisaties (21%) niet eens over een HR-afdeling. Terwijl de urgente problematiek uitgerekend in dat werkveld speelt.