Vorige week kreeg ik het verdrietige bericht dat prof. dr. A.R. van Goor op 72 jarige leeftijd is overleden. Hij was al enige tijd ziek.
In 2015 mocht ik de Persoonlijke Logistiek Prijs aan Ad van Goor uitreiken vanwege zijn bijzondere verdiensten in de logistieke bewustwording en vooruitgang in Nederland. De prijs is toegekend door de vereniging Logistiek management.
Nadat Ad in Groningen was gepromoveerd, werd hij hoogleraar op verschillende universiteiten, zoals de Open Universiteit (1986-1992) en later ook de Business Universiteit Nyenrode (1998-2005). In 1986 ging hij naar de Open Universiteit en werd daar hoogleraar-directeur. Hier begon onze samenwerking.
Op de Vrije Universiteit in Amsterdam werd Ad in 1992 de eerste hoogleraar op het gebied van Logistiek en Supply Chain Management. Ik was jarenlang lid van zijn vakgroep. In 2011 nam hij na 25 jaar hoogleraarschap afscheid van de Vrije Universiteit. Maar, niet nadat hij daar de basis had gelegd voor een succesvolle MSc opleiding ‘Spatial, Transport and Environmental Economic’.
De rode draad door zijn loopbaan als wetenschapper is: hoe kan logistiek waarde toevoegen in ketensamenwerking? Hij is daarbij altijd de doener, de practicus gebleven met een grote voorliefde voor de werkvloer.
Met Hessel Visser schreef Ad het basiswerk ‘Werken met Logistiek’ dat een weg vond naar meer dan 150.000 boekenkasten. Daar verscheen in 2006 een Engelstalige versie van.
Ad schreef samen met mij en mijn vader meerdere boeken: ‘Fysieke distributie: denken in toegevoegde waarde’, ‘Werken met distributielogistiek’, ‘Werken met supply chain management’ en ‘European distribution and supply chain logistics’. Gekscherend werd gesproken over de boeken van de vader, de zoon en de heilige geest. Wij hebben uiteindelijk 30 jaar mogen samenwerken.
Zijn boeken hebben mede geleid tot de vooraanstaande positie die Nederland heeft op het gebied van logistiek en supply chain management. Zijn leerboeken voor het logistieke HBO-onderwijs worden op vrijwel elke Hogeschool gebruikt.
Kennis delen met jonge professionals vond Ad belangrijk. Hij was meer dan 15 jaar betrokken bij de MIG (Manager Integrale Goederenstroombesturing) en de latere EMLOG-opleiding (European Master Logistician) en bij andere opleidingen zoals de EFMI-opleiding voor experts in food. Ad gaf les aan vele Universiteiten en heeft vele congressen toegesproken of als dagvoorzitter geleid. Zijn geliefde doelgroep was die van de Controllers. Die begrepen perfect de link tussen de markt, de logistiek en geldstromen.
De grootste inhoudelijke bijdrage van Ad ligt op het vlak van de benadering van logistieke vraagstukken met een integraal logistiek concept dat in de ‘studentenmond’ het PBIO-model werd genoemd. De afgelopen 30 jaar heeft het logistiek concept de weg gevonden naar duizenden scripties en adviesrapporten.
Ik wens zijn vrouw Annet, de kinderen, familie en vrienden veel sterkte met het verlies van Ad.
Walther Ploos van Amstel