Inzicht in luchtkwaliteit en gezondheid: ‘Take a deep breath?’

Er wordt veel geschreven over luchtkwaliteit en gezondheid. Door de bomen zie je het bos niet meer. En vaak kloppen de beweringen over de oorzaken van een mindere luchtkwaliteit, het aantal mensen dat er vroegtijdig aan overlijdt en de stand van zaken niet. Ook recent weer in de debatten over houtstook en zero-emissie zones kwam er regelmatig onzin voorbij. Toch wordt er steevast nieuw beleid op gebaseerd. Ik tag die posts op sociale media vaak met #kluchtkwaliteit.

Experts wijzen al jaren op het belang van vooral de luchtkwaliteit binnen voor de gezondheid van jongeren en mensen met longproblemen. In veel woningen is de luchtkwaliteit in de avonduren slecht door fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken en braden van eten of het gezellige open haardvuur. Ook het branden van kaarsen is een bron van fijnstof.

Gelukkig vindt er steeds meer serieus onderzoek plaats naar wat we echt inademen en wat dat met onze gezondheid doet. Professor Benjamin Barratt, Professor of Environmental Exposures and Public Health and Deputy Director of Imperial College is daarin leidend.

Het doel van Barratt’s WellHome onderzoek is om dominante blootstellingen aan luchtvervuiling te identificeren binnen het continuüm van binnen- en buitenluchtvervuiling in kwetsbare en diverse stedelijke gemeenschappen, en om gedragsveranderingen te identificeren die deze blootstelling kunnen verminderen en de gezondheid kunnen verbeteren. Hij weet met zijn onderzoeken ook mensen te mobiliseren om zelf te meten en de luchtkwaliteit in de eigen leefomgeving te verbeteren. Gisteren was zijn inspirerende oratie.

Eerder onderzoek door TNO, leverde vergelijkbare resultaten op. Voor de gezondheid van toekomstige bewoners van nieuwbouwhuizen, adviseert TNO om het bouwbesluit aan te scherpen. Voor bestaande woningen volstaan enkele relatief eenvoudige maatregelen zoals adequate kookafzuiging en luchtreinigers.

Kijk hier de oratie ‘take a deep breath’ van Professor Benjamin Barratt, Professor of Environmental Exposures and Public Health and Deputy Director of Imperial College, terug. Voor iedereen die echt met luchtkwaliteit en gezondheid aan de slag wil is dit een absolute aanrader.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW