Recent onderzoek van McKinsey bracht in kaart hoe supply chains worden blootgesteld aan een breed scala aan risico’s, waaronder klimaatverandering, en hoe bedrijven met risicomanagement hierop kunnen inspelen.
Bijvoorbeeld bedrijven die geavanceerde computerchips gebruiken die worden geproduceerd in regio’s in bijvoorbeeld Korea, Japan en Taiwan, kunnen in 2024 twee tot vier keer zoveel orkanen verwachten die de productie plat kunnen leggen. Stortbuien zullen vaker leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Verstoringen kunnen enkele maanden duren.
Dit heeft gevolgen voor veel sectoren, omdat computerchips steeds belangrijker worden voor nieuwe producten. McKinsey heeft de financiële gevolgen in kaart gebracht. Er zijn twee belangrijke maatregelen voor de supply chains van chips: het bouwen van rampenbestendige fabrieken (voor producenten) en het verhogen van de voorraadniveaus om de productie voort te zetten, voor de mogelijkheid dat een supply chain wordt onderbroken (voor spelers stroomafwaarts in de keten). Ook de levering van schaarse grondstoffen is een knelpunt stroomopwaarts.
Supply chains en hun ondersteunende infrastructuur zijn ontworpen voor een stabiel klimaat. Met klimaatverandering is het nodig om meer in resilience te investeren, mogelijk zelfs ten koste van de efficiëntie. McKinsey ziet kansen voor het uitvoeren van risico-analyses, het beschermen van productiemiddelen, het herontwerpen van operaties (bijvoorbeeld door de veiligheidsvoorraad van belangrijke grondstoffen en componenten te vergroten), het verbreden van het leveranciersbestand en het versterken van de infrastructuur.
Bron: McKinsey