Inwoners en ondernemers van Amsterdam en omgeving wacht in 2024 een grote stijging van de waterschapsbelasting. De waterschapsbelasting gaat met 35 procent omhoog. Het is het gevolg van financiële tekorten die waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil compenseren met hogere belastingopbrengsten.
Het waterschap worstelt al enkele jaren met tegenvallende belastingopbrengsten door falende IT-systeem bij Waternet. Waternet is de ambtelijke uitvoeringsorganisatie waar de gemeente Amsterdam de baas is. Door het falen van Waternet heeft het waterschap leningen moeten afsluiten die door de hogere rente een steeds grotere last voor het waterschap betekenen.
Problemen met governance
Wat ik niet snap is dat de problemen bij het waterschap en Waternet niet veel eerder zijn aangepakt. In de media verschijnen al drie jaar lang alarmerende berichten over de problemen bij Waternet en de samenwerking met het waterschap. Wie is er eigenlijk de baas? De provincie Noord Holland moest daarom ingrijpen.
De besluitvorming over de governance van Waternet is onlangs opnieuw uitgesteld naar eind 2023? Het dossier sleept nu al meer dan drie jaar. De collegepartijen zien de urgentie niet? Of kijken ze bewust weg? Het is pijnlijk dat de Amsterdamse raadsleden in maart geen tijd hadden voor een bijeenkomst over de problemen bij Waternet.
De wethouder is mede-verantwoordelijk voor Waternet
De wethouder geeft onomwonden de schuld aan het waterschap. Volgens de wethouder loopt Amsterdam geen risico’s door achterlopen inning van de waterschapsbelasting door Waternet en verwijst schaamteloos naar het dagelijks bestuur van het waterschap.
Wat de wethouder er niet bij zegt is dat Waternet de uitvoerende organisatie van het waterschap is. Diezelfde wethouder is als bestuurder van Waternet mede-verantwoordelijk voor de problemen. De rekening daarvoor gaat nu naar ondernemers en bewoners in de regio.
Wie krijgt de rekening?
Natuurlijk betaal ik graag voor droge voeten, schoon drinkwater, een betere waterkwaliteit en maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Het gaat om elk jaar 125 euro meer; naar 500 euro per huishouden. Dat is een koopje voor wat we erover terug krijgen.
Echter, met de oplopende tekorten (en de achterblijvende inning van de waterschapsbelasting) is het onvermijdelijk dat de waterschapsbelasting nog veel verder omhoog moet in de komende jaren. Krijgen ondernemers en bewoners nu de rekening van het wanbeheer bij het waterschap en de uitvoerende organisatie Waternet? Ook!
Het gat in de dijk is nog niet gedicht. Het helpt niet dat de Amsterdamse collegepartijen hierbij wegkijken. De wethouder is mede-verantwoordelijk en moet nu echt ingrijpen.
Update 22 juli 2023
Lees ook NRC over Waternet: “Het is chaos bij Waternet, verantwoordelijk voor waterbeleid in Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Bestuurders krijgen „totaal geen grip op” de organisatie en intussen worden dijken provisorisch gestut”.
Update 30 mei 2024
Walther Ploos van Amstel.
Beeld: Waterschap AGV